18.08.2021

Tekstiilialan tiekartta ohjaa arvoketjun kasvattamiseen

VTT ja Suomen Tekstiili & Muoti ry yhdessä alan toimijoiden kanssa ovat laatineet vuoteen 2035 ulottuvan tiekartan suomalaiselle tekstiili- ja muotiteollisuudelle. Tiekarttatyön pohjalta voidaan sanoa, että Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä tekstiili- ja vaatetusalalla kiertotalouden mallimaaksi.

Tiedotustilaisuudessa 18.8. todettiin, että Suomessa on vahvaa osaamista biopohjaisista materiaaleista sekä älykkäistä teknologioista. Tätä osaamista hyödyntämällä ja nyt jo alalla tehtyjä investointeja kehittämällä ja arvoketjua kasvattamalla päästään tiekartassa mainittuun visioon, eli ”Suomesta vastuullisen ja tietämyspohjaisen tekstiiliteollisuuden mallimaa”. Konkreettisena toimena ehdotetaan vastuullisen ja todennetun suljetun kierron pilottia, jossa voidaan kokeilla ja kehittää tarvittavia osasia kestävään tekstiilituotantoon. ”Tarvitaan myös investointeja ja yritysten mukaan tuloa, vaikka myöskin ministeritason ohjausta ja julkista rahoitusta, jotta Suomeen saadaan toimivat ja tarpeelliset arvoketjun palaset kestävää valmistusta ajatellen”, totesivat VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin ja STJM ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski. Ali Harlinin mukaan tällä hetkellä on useita mahdollisuuksia löytää rahoitusta niin julkiselta kuin yksityisiltä markkinoilta. Suomi on saanut hyvää mainetta uusien kuituinnovaatioiden ansiosta, ja Suomen teknologiaosaaminen on tunnetusti vahvaa, rahoittajat siis seuraavat kiinnostuneina Suomen muuttuvaa ja kehittyvää tekstiilialaa.

Kehräämöitä ja kutomoita Suomeen?

Arvio on, että uudistunut tekstiiliteollisuus tarkoittaisi noin 1,2 miljardin euron investointeja, noin 17 000 uutta työpaikkaa ja maailmanlaajuisesti vahvistunutta mainetta kestävän kehityksen johtavana maana. Tämän toteutuminen tarkoittaa kuitenkin arvoketjun vahvistamista puuttuvilla osasilla, eli esimerkiksi tekstiilien tuotantoketjuun kuuluvia palikoita, kuten langan valmistus, kankaan kutominen ja värjäys pitäisi saada jälleen Suomeen. ”Hyvää tässä on se, että näiden jo kerran kadonneiden tuotantojen uudelleen rakentaminen voidaan tehdä uusinta teknologiaa ja digitalisaatiota hyödyntäen”, kannustaa Ali Harlin alan toimijoita tarttumaan tilasuuteen.

Standardi on myynnin perusta

Tiekartan toinen konkreettinen ehdotus, joka kumpuaa maailmanlaajuisen tekstiilikaupan tarpeesta, on kestävän tuotannon standardointi. Kiertotalouden mukaisesti valmistettujen tuotteiden todentamiseen ei nykyisillä standardeilla pystytä, vaan tarvitaan kehitystyötä tässäkin pitkällisessä prosessissa. Marja-Liisa Niinikoski kutsuukin mukaan kaikkia kiinnostuneita kehittämään koko alalle tärkeitä standardeja, työryhmät ovat kaikille avoimia ja muun muassa alan yritysten mukana olo kehitystyössä on tärkeää.

Tiekarttaan voi tutustua osoitteessa https://cris.vtt.fi/en/publications/finland-as-a-forerunner-in-sustainable-and-knowledge-based-textilTakaisin