9.12.2020 

TEKSTIILIHUOLTO LUO TURVALLISUUTTA JA TULEVAISUUTTA 

Tarkko Nuutinen, Tekstiilihuoltoliitto ry

Marraskuussa leasingyhtiö jälleen ehdotteli renkaanvaihtoa, taas liian aikaisin. Ei renkaita vielä sulalla vaihdeta, kun nastoista lähtee niin ikävä äänikin. Joulukuussa sitten talvi yllätti. Merkkejä oli toki ollut, kun päälle piti panna paksumpaa palttoota, eikä alakerran Alepaankaan enää viitsinyt verkkareissa viilettää.

Vuoden 2020 pandemia yllätti koko ihmiskunnan, vaikka taas tarkkaavaisimmat olisivat merkkejä voineet nähdä: Ihmiset elävät yhä ahtaammin, ja eläimetkin. Kesyt ja luonnonvaraiset eläimet – elävät, kuolleet ja kuolevat – ahdetaan toreille syötäväksi. Kun eläimistä ihmiseen siirtyneille viruksille tarjotaan vielä matka maailman ympäri alle 80 päivässä – itseasiassa alle päivässä – on pandemia puolivalmis.

Sama on tarjolla antibioottiresistensseille bakteereille ja muille terveysuhkille.

Maailma kaipaa hygienian ammattilaisia

Ihminen kohtaa uhkia, ja ihminen keksii rokotteita ja muita vasta-aineita. Maailma on kuitenkin muuttunut. Se on kutistunut, ja tahti on nopeutunut. Siksi nyt – enemmän kuin koskaan – tarvitaan hygienian ammattilaisia tuomaan turvallista arkea koteihin ja hoitokoteihin, teollisuuteen ja terveydenhuoltoon.

Tekstiilihuoltoliitto ry on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään koronaviruksen tarttumista tekstiilileihin, sen selviytymistä tekstiileissä, ja niiden turvallista poistamista tekstiileistä. Tutkimus on vielä kesken, mutta alustavissa löydöksissä on vahvistunut jo pitkään tiedetty totuus: mikrobiologisesti puhdasta saadaan varmimmin ja tehokkaimmin teollisessa pesussa.

Hyvinvoiva tekstiilihuoltoala siis vähentää yhteiskunnan haavoittuvuutta palvellen yhteiskunnan kannalta kriittisiä ketjuja aina elintarvike- ja lääketeollisuudesta, terveydenhuoltoon ja pelastustoimeen sekä poliisiin, rajavartiolaitokseen ja armeijaan. Yksikään näistä turvallista yhteiskuntaa tuottavasta alasta ei pysty toteuttamaan tehtäväänsä ilman toimivaa tekstiilihuoltoa.

Tekstiilihuollon tehokkuus säästää ympäristöä

Maailman menon nopeutuessa myös energia ja materiaalivirrat ovat kiihtyneet. Suuri ongelma ovat pienet purot, joista syntyy valtavat päästöt. Suomessa kotien pesukoneet tuottavat päivittäin miljoonia pieniä puroja. Enää ei kuitenkaan aina haluta pestä omia pyykkejä itse. Tekstiilihuoltoliiton juuri tekemän kyselyn mukaan perhepyykkipalveluiden suurimmat asiakasryhmät ovat vanhukset ja lapsiperheet sekä kolmantena palvelukodissa asuvat.

Suomessa kotitalousvähennys ei vielä koske perhepyykkiä, paitsi jos siivoaja pesee sen asiakkaan kotona, asiakkaan koneessa, pienissä erissä. Ruotsissa kotitalousvähennys on ulotettu koskemaan myös perhepyykkiä. Tällä on suuri vaikutus erityisesti vanhuksille ja lapsiperheille, mutta myös ympäristölle. Tehokas teollinen pesu vähentää merkittävästi perhepyykin päästöjä. 

Suomen hallitus tarkastelee keväällä kotitalousvähennystä. Isänä toivon, että Suomi katsoisi jälleen länsinaapuriin, ja laajentaisi kotitalousvähennyksen koskemaan myös perhepyykkipalveluita. Tästä kiittäisivät vanhusten lisäksi ruuhkavuotiset isät ja äidit sekä nykyiset lapset ja nuoret. Myös ne nuoret, jotka löytäisivät tekstiilihuollosta matalan kynnyksen työpaikan päästäkseen oman elämän alkuun.

Nimi: Tarkko Nuutinen

Työ: Edunvalvoja

Koulutus: DI

Ura: Tekstiiliteollisuudessa tuotekehityksessä, toimialaliitoissa edunvalvojana

Perhe: Puoliso, poika ja poikakoira

Asuu: Töölössä

Harrastukset: Uiminen ja ulkoilu