14.2.2019

Yhteistyö on väkevä tapa muuttaa maailmaa

Sari Pakarinen 

Familon on työskennellyt yli viisi vuosikymmentä hyvän unen parissa. Tuotteemme ratkaisevat uniergonomian haasteita, luovat otollista nukkumisympäristöä, siivittävät nukkujaa levolliseen uneen. Työskentelemme edelleen suurella sydämellä unen maailmassa. Toimintaympäristömme on kuitenkin kokenut suuria muutoksia lähivuosina. Ylivertaisen unielämyksen rinnalle ovat nousseet yhtä tärkeinä kysymyksinä ekologinen jalanjälkemme ja liiketoiminta maapallon kestokyvyn rajoissa.

Oli aika, – ja itseasiassa vain vähän aikaa sitten – kun emme edes nähneet perusteltuna korostaa Familonin kierrätysmateriaalien suurta käyttöastetta. Ekologisuus ei vielä ollut valtavirralle lisäarvo, ja kierrätys kalskahti epäilyttävältä monen korvaan. Onneksi ajat ovat toiset. Nyt ratkaistaan kuitenkin kokoamme suurempia haasteita. Tekstiiliteollisuus ja sen haasteet ovat monisyisiä ja kaukana mustavalkoisesta.

Vaatteiden kohdalla pitkäikäisyyden ja kestävyyden soisi olevan selviö. Vaateteollisuuden toimintatapaa määrittävät kuitenkin lähtökohdat, joita Familon ei sellaisenaan jaa. Unituotteet ovat hygieniatuotteita, joiden käytön pitkittäminen yli suositusten ei tee hyvää unen laadulle ja nukkumismukavuudelle. Allergiatunnustetut tuotteemme kestävät konepesua korkeassa lämpötilassa, mutta nukkuvasta ihmisestä irtoava tali, hiki ja rasva pitävät huolen siitä, etteivät pesukertoja tarpeeksi nähneet tyyny ja peite enää toimita tehtäväänsä kunnollisesti.

Tyyny- ja peite -tuotekategoriassa synteettinen keinokuitu on verrattain yleinen ja tässä tuoteryhmässä myös Familonin paljon käyttämä täytemateriaali. Synteettinen kuitu on monessa mielessä ylivoimainen ja ominaisuuksiensa puolesta monelle soveltuvin unituotteen täytevaihtoehto. Sillä on yksi huono puoli; sen kierrätysmahdollisuudet ovat vielä hyvin alkutekijöissään. Täydellisessä maailmassa synteettinen täytekuitu kiertäisi takaisin tyynyjen ja peitteiden täytteeksi ns. suljetun kierron mallissa.

Hahmottelen tilannetta alkuvuoden 2019 tosiasioiden valossa:

Arvokkaat tekstiilimateriaalit eivät vielä kierrä riittävällä tavalla, ainakaan takaisin tekstiilikuiduksi. Alkuun tulisi ratkaista, miten kuluttajaa autetaan toimittamaan käytetty tyyny tai peite täytteineen helposti jatkokierrätykseen. Käytettyjen tyynyjen ja peittojen mekaanisen kierrätyksen lopputuote ei ole tällä hetkellä soveltuva kyseisen tuoteryhmän uusioraaka-aineeksi. Tällä hetkellä post consumer -tekstiilijätteestä tehdään alhaisemman arvon tuotteita, kuten eristysmateriaalia tai komposiittia. Synteettisten materiaalien kierrätys kemiallisesti tuottaa laadukkaamman lopputuotteen, mutta menetelmä ei vielä ole kaupallisessa mittakaavassa mahdollinen.

Tällä hetkellä valmistamme upcycling-menetelmin peittoja, joiden täytemateriaalina hyödynnämme tuotannon ylijäämäkuitua. Mitä biopohjaisten tyynyjen ja peitteiden täytemateriaaleihin tulee, niiden pesu- ja käyttöominaisuudet eivät tänä päivänä vielä mahdollista tuotteissa Familon-standardeja.

Polyesterin kierrätys on alalle tyypillinen, muttei ainoa ongelma. Tie ulos kimurantista asetelmasta voi löytyä montaa eri reittiä. Yrityksen etu ja kilpailuvalttien suojeleminen eivät saisi olla toimialalla hyvän vuoropuhelun, yhdessä tekemisen ja maailmaa parantavien keksintöjen tiellä. Kun ongelma tarjoaa lähinnä ilmaan heitettäviä kysymyksiä, positiivinen muutos on todennäköisempi, kun asioita lähdetään viemään yhdessä eteenpäin. Kiertotalouden haasteita ei kukaan ratkaise yksin.

Langat ovat auki – odotamme erityisesti kilpailijoidemme yhteydenottoja.

       

 


 

Nimi: Sari Pakarinen

Työ: Familon Oy, tuoteryhmäpäällikkö (Familon-tyynyt ja -peitot sekä Familon Home -kodintekstiilit)      

Koulutus: Taiteen maisteri (TAIK), tekstiilitaiteen laitos

Ura: Toimin ennen Familonia SOK:lla hankintapäällikkönä sekä S-ryhmässä 10 vuotta useissa eri kansainvälisen hankinnan ja brändin kehittämisen työtehtävissä.  

Perhe: Tytär ja kissa, kihloissa

Asuu: Espoossa

Harrastukset: Valokuvaus, ruuanlaitto, tuunaus, pyöräily