13.9.2019

Jääkö (langan)pää vetävän käteen?

Outi Luukko, TouchPoint Oy

Olemme Suomessa nähneet muutaman vuosikymmenen aikana jättimäisen muutoksen – tai paremminkin romahduksen - tekstiiliteollisuudessa. Aikanaan meillä oli kotimaista vaatetuotantoa tarjolla lähes joka lähtöön, suomalaisista design-helmistä aina arkisiin sukkiin ja kalsareihin asti. Populaarikulttuurin nostaessa päätä 50-luvulla, oli amerikan serkkujen lähettämien farkkujen rinnalla ihan ”cool” kulkea kotimaisissa farkuissa. 60-luvulla osattiin vielä jopa kierrättää tekstiilit uusiokuiduksi, silloin sitä tosin kutsuttiin kierrättämisen sijaan maalaisjärjeksi (lainaus suomalaisen tekstiiliyrittäjän suusta, kiitos Pirjo Pystykoski-Sopanen), kun jo olemassa olevat tekstiilit nähtiin arvokkaana raaka-aineena vaurastuvassa Suomessa. Marimekko toikin sitten jo kokonaan uuden aikakauden ja lifestyle-ajattelun kodintekstiileihin ja meille kaikille niin rakkaisiin vaatteisiin, raitapaitoihin ja kukkamekkoihin.

Vaan kuinkas kävi. Fast fashion, iso mörkö kaukotuotantoineen ja nopeassa tahdissa muuttuvine mallistoineen tuli ja jyräsi koko teollisen tuotantomme käytännössä kannattamattomana maan rakoon. Osaaminen ja konekanta muuttivat muualle, vain harvat rohkelikot uskalsivat jatkaa Suomessa tuotantoa, pyörien pyöriessä yhä hitaammin ja hitaammin.

Annoimme uusille virtauksille ja markkinavoimille periksi sen enempää siitä metakkaa nostamatta. Olisi ehkä pitänyt ottaa jotain opiksi. Puuvillapellot eivät määräalalta laajene, eikä neitseellisen kuidun valmistus alati kasvavaan tarpeeseen ole muutoinkaan kestävä ratkaisu. Nyt on kuitenkin turha tuijottaa peruutuspeiliin ja ihmetellä, vaan on aika tarttua mahdollisuuksiin, joita meillä on. Onneksi on.

Suomalainen osaaminen puu- ja selluteollisuudessa onkin luonut pohjan kokonaan uudenlaisten tekstiili-innovaatioiden syntymiseen. Spinnova, Infinited Fiber, Ioncell, Enocell ja mitä-meillä-kenties-onkaan-vielä-tulossa, tekevät mieletöntä nousukiitoa ja saavat ansaitusti huomiota kansainvälisillä areenoilla. Näistä toimijoista voi tulla meidän seuraavat ”nokiat” ja ne upeina esimerkkeinä edustavat kiistatta uutta ajattelua ja resurssiviisaasta materiaalien hyödyntämistä skaalautuvasti.

Muillakin rintamilla on jo onneksi herätty, kääritty hihat ja ryhdytty tuumasta toimeen. Suomeen on syntynyt ekoyhteisöjä, kuten Business Finland -hanke ”Telaketju”, jossa kaikki mukana olevat tahot osallistuvat talkoisiin isolla kammella. Hankkeessa mukana olevan, edustamani yrityksen TouchPoint Oyn fokuksena on työvaatemarkkinoiden ja teollisuuden korjausliike, jolla mahdollisuus kiertotalouden toimien lisäämiseen on läsnä joka ikisessä työpäivässä. Asiakkaamme ovat ottaneet viestikapulaa reippaasti vastaan ja tänään voimme yhdessä jo iloita saavutuksista ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Toiveenamme on saada Suomeen toimiva tekstiilien kiertotalouden malli ja toimiva järjestelmä, josta muodostuu lähitulevaisuudessa uusi normi – myös yrityssektorille, ei pelkästään kuluttajien poistotekstiilejä palvelemaan.

Tämä ei ole ”ekohipin” tai ”viherpiipertäjän” puheenvuoro, vaan aamuisin innokkaasti töihin lähtevän toimitusjohtajan iloinen uutinen lukijoille, että enää ei tarvitse varata aikaa omantunnon ohitusleikkaukseen. Nyt täytyy vain tehdä viisaita valintoja ja saada Suomeen yhtenäinen rintama rakentamaan kiertotalouden ympärille liiketoimintaa. Laitetaan lankakerä kiertämään, eikä enää jää pää vetävän käteen. 

Nimi: Outi Luukko

Työ: TouchPoint Oy, toimitusjohtaja ja partner

Koulutus: Useita mainosalan koulutuksia, viimeisimpänä MJD

Ura: Yrittäjyys sydämessä, Suunnittelutoimiston omistaja-yrittäjänä 1992-2007, TouchPoint Oy:n tj ja partneri 2008 lähtien.   

Perhe: Puoliso ja uusioperheen kolme nuorta aikuista

Asuu: Helsingissä

Harrastukset: Golf ja kuntoliikunta, taide, ruuanlaitto ja ystävät