11.5.2017

 

Suomalainen työ tekstiiliteollisuudessa 

Juha Koskimäki

Suomalainen on aina ollut ahkera työntekijä. Sitä osoittaa jo elintasomme nousu viimeisen sadan vuoden aikana. Vanhemmat sukupolvet satsasivat koulutukseen ja teollisuuden kehitykseen. Työpäivät olivat kuitenkin pitkiä ja sekä talkoita että koulutusta arvostettiin. Miten nykyään? Kuljetaanpa tekstiiliteollisuustyön historiasta käsin tähän päivään ja pohditaan tehtyjä ratkaisuja.  

Toisen maailmansodan velkojen maksu siivitti teollisuuden nousua, mikä taas nopeutti yhteiskunnan kehittymistä. Sodan jälkeen Suomeen nousi lukematon määrä erilaisia tekstiiliteollisuuden yrityksiä, joista esimerkiksi Suomen Nauhatehdas Oy (1948) ja Olkainvalmiste Oy (1949) ovat osa SNT-Group Oy:tä nykyään. Viimeisen viiden vuoden aikana olemme ostaneet kymmenkunta yritystä ja sulattaneet niiden osaamisen perusliiketoimintaamme. Nämä kaikki yhtiöt ovat omana aikanaan edustaneet alansa kärkeä ja olleet tukemassa silloista tekstiiliteollisuuden kukoistusta.  

Neuvostoliiton kaatuessa ja bilateraalisen kaupan loppuessa menetimme merkittävän määrän vientitoimintaa. Samalla alettiin ajaa alas koko tekstiiliteollisuutta. Koulutusta vähennettiin ja tehtiin osittain paniikkiratkaisuja. Valtiovallan puolelta ei oltu valmiita tukemaan toimialaa uudistavaa kehittämistä. Vertailukohteena voisi olla Nokian kohtalo ja sitä seuranneisiin tukitoimiin käytetty raha, aika ja vaiva. Pikaisilla toimenpiteillä onnistuttiin mielestäni hyvin paikkaamaan menetettyjä työpaikkoja ja jopa luomaan uusia. Tällaista toimintaa Suomen tekstiiliteollisuus olisi tarvinnut hädän hetkellä. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että 80-luvun lopulla luovutettiin liian helposti, koska avustavia toimia tai työkaluja ei ollut eikä niitä annettu. Jokaisen tuli pärjätä omillaan. 

Me tamperelaiset sanomme, että paljon on virrannut vettä Tammerkoskessa tämän muutoksen aikana. Mansea pidettiin aikanaan eräänlaisena tekstiiliteollisuuden kehtona Suomessa. Täällä oli paljon raaka-aineisiin, varsinkin puuvillaan, liittyvää valmistustoimintaa ja merkittävässä määrin tekstiilikoulutusta. Tänään puuvillateollisuus on vain muisto ja tekstiilikoulutus käytännössä loppu.  

Siitä huolimatta suomalaista tekstiiliteollisuutta on edelleen olemassa ja sillä on mielestäni mahdollisuuksia pärjätä nyt ja tulevaisuudessa. Tarvitsemme kuitenkin erikoistumista, sillä massatuotantoon yhteiskuntamme on liian kallis. Emme pysty hintakilpailuun maailmassa jossa ompelijan vuosipalkka on 1000 USD tai jopa alle. Meillä on kuitenkin loistavia esimerkkejä yrityksistä, jotka kotiuttavat voittonsa Suomeen pitämällä pääkonttorin, suunnittelun, varastoinnin ja muut avustavat toimet edelleen täällä. Tehkäämme sitä mitä parhaiten osaamme. Yhteiskunta muuttuu ja rohkeat sekä muutoksiin valmiit yritykset varmasti pärjäävät.  

Viime aikoina on keskusteltu liian suurista palkoista, Kiky-sopimuksista, liian lyhyistä työpäivistä ja työurista. Pelkästään yhtä asiaa muuttamalla, eli vaikka palkkoja leikkaamalla, ei tavoitetta paremmasta Suomesta saavuteta. Järjestelmää on pyrittävä kehittämään kaikilta osa-alueilta, pienin askelin. Suomalaista yhteiskuntaa vievät eteenpäin parhaiten toimiva vienti ja aktiiviset sisämarkkinat. Rahan ja tavaroiden pitää liikkua moneen suuntaan.  

Lopuksi toivon kaikilta palkkamalttia, valtiolta veronkevennyksiä, kuluttajilta ostovoimaista käytöstä ja ymmärrystä suurempaan työmäärään, yrityksiltä maltillisia katetavoitteita sekä investointeja tulevaisuuden turvaamiseksi. Kun kaikki osallistuvat talkoisiin, niin lopputulos ei voi olla muuta kuin onnistunut.        


       
   

Nimi: Juha Koskimäki

Työ: Toimitusjohtaja, SNT-Group Oy 

Koulutus: Yo-merkonomi, VTS (Vakuutustutkinnon suorittanut) 

Ura: SNT-Group Oy (ent. Ulkohankinta E. Perttunen Oy), Söder Airlines Oy, Rego Autodesign Oy, Oy Scan-Auto Ab, Isko Oy, Henkivakuutusosakeyhtiöyhtiö Apollo, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Varma 

Perhe: Naimisissa, yrittäjä vaimo ja kolme lasta; 1987, 1989 ja 1994

Asuu: Omakotitalossa Pirkkalan Toiviossa

Harrastukset: Ikämiesjääkiekko ja penkkiurheilu sekä numismatiikka

 JuhaKoskimäki1_pieniweb