19.2.2020

Kiertotalous on tullut jäädäkseen

Jaana Saarela, VM-Carpet Oy

Tammikuun Domotex-messuilla Hannoverissa yksi teema ylsi selvästi ylitse muiden: kierrätettävyys, vastuullisuus, kestävä kehitys. Toki tämä aihe on ollut näkyvillä jo useampana vuotena, mutta tänä vuonna se ei voinut jäädä keneltäkään huomaamatta. Viimeisetkin ”mattimyöhäiset” ovat oivaltaneet, että kertakäyttökulttuuri on tullut tiensä päähän ja kuluttajat tekevät entistä tietoisempia ja vastuullisempia valintoja.

Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit mahdollisimman tehokkaasti ja kestävästi. Sen tekee välttämättömäksi maapallon kantokyvyn horjuminen. Kulutamme jo nyt globaalisti huomattavasti enemmän luonnonvaroja kuin olisi kestävää.

VM Carpetin matoista suurin osa valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista, niin kuin on tehty jo lähes 50 vuoden ajan. Tavallinen puuvilla on viime vuosina korvautunut kierrätyspuuvillalla. Laadukkaasta villasta valmistettu matto kestää äidiltä tyttärelle. Pohjoisissa metsissä kasvaneesta tiheäkuituisesta puusta valmistettu paperinaru on oivallinen valinta maton raaka-aineeksi. Innolla odotamme uuden ympäristöystävällisen puukuidun tuloa markkinoille laajassa mittakaavassa. Materiaalivalintojen lisäksi materiaalitehokkuus säästää paitsi luonnonvaroja myös yrityksen kassavaroja. Tuotantoa järkiperäistämällä pienennetään hävikkiä ja saadaan aikaan huomattavia kustannussäästöjä.

Kiertotalous on myös kestävää muotoilua. Ajatonta, pelkistettyä skandinaavista muotoilua edustavat matot eivät ole juurikaan riippuvaisia sesonkien vaihteluista. Samaa mattoa voidaan käyttää vuodesta toiseen. Ja jos vaihtelunhalu yllättää, laadukkaalla, kestävällä ja pestävällä matolla on arvoa vielä second hand -markkinoilla. Maton käyttöikää lisää myös mittatilaus- ja räätälöintimahdollisuus. Kun matto tehdään juuri sille tarkoitetulle paikalle ja se sopii siihen täydellisesti, ei siitä hevillä luovuta.

Vaikka monet suomalaiset tekstiilialan yritykset ovat siirtäneet tuotantonsa halvempien työvoimakustannusten maihin, VM Carpet on säilyttänyt tuotantonsa Suomessa ja aikoo tehdä niin myös jatkossa. Haluamme pitää tuotantoprosessin mahdollisimman läpinäkyvänä. Tiedämme, mistä raaka-aineemme tulevat ja tunnemme jokaisen tuotantovaiheen. Näin syntyy laatua, jonka takana voimme seistä. Koska markkinamme ovat pääosin Suomessa, pitkät kuljetusmatkat eivät kasvata tuotteiden hiilijalanjälkeä. Haluamme tarjota asiakkaillemme ”lähimattoja”. Mattomme valmistuvat ilmastoneutraalilla vesisähköllä. Suunnitelmissa on lähivuosina valjastaa tuotantolaitostemme katot aurinkoenergian tuottamiseen.

Vaikka kuluttajien keskuudessa vastuulliset valinnat ovat yleistyneet ja yhteiskuntavastuuta peräänkuulutetaan yrityksiltä, näyttää siltä, että julkinen sektori tulee omissa valintaprosesseissaan selvästi jälkijunassa. Hankintalaki säätelee pitkälti julkisen sektorin valintoja, mutta hinta ei ole enää ainoa kriteeri. Rakennusteollisuudesta löytyy paljon surullisia esimerkkejä siitä, kun valintakriteerinä on käytetty pelkkää hintaa. Nykyinen hankintalaki mahdollistaa sen, että valinta voi kohdistua kustannuksiltaan edullisimpaan ratkaisuun tai parhaaseen hinta-laatusuhteeseen. Kustannuksiltaan edullisimmassa ratkaisussa voidaan huomioida esim. elinkaarikustannukset ja vastuullisuus. Julkisen talouden hankinnoissa kyse on usein suurista projekteista ja isoista rahasummistaJulkinen sektori hankkii tavaroita ja palveluja vuosittain noin 35 miljardilla eurolla, mikä vastaa noin 17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Olisi jo korkea aika tämänkin sektorin käyttää valtavaa ostovoimaansa viisaasti tekemällä kestäviä ja vaikuttavia hankintoja. Kestävät ja innovatiiviset julkiset hankinnat tulisi vakiinnuttaa toimintatavaksi. 

Nimi: Jaana Saarela
 

Työ: Markkinointikoordinaattori, VM Carpet

Koulutus: Ekonomi

Ura: 1989-2000 VM Carpet - vienti ym, 2003-2007 Evijärven srk -
talouspäällikkö, 2008- VM Carpet - markkinointi, vienti
 

Perhe: Puoliso ja neljä aikuista lasta

Asuu: Kauhavalla

Harrastukset: Matkailu, liikunta, luonto, käsityöt

   Jaana raj_web