Puheenvuoro

Tällä palstalla  tekstiilialan asiantuntijat kirjoittavat alan kuulumisia.
Onko sinulla painavaa sanottavaa tekstiili- ja vaatetusalasta? Voit saada oman tekstisi tänne ottamalla yhteyttä  osoitteeseen tekstiililehti@tekstiililehti.fi.

Uusin puheenvuoro:

19.9.2022

Parempi jalas kuin käres

Aino Aarnio-Juurinen, Ejendals Suomi Oy

Näin totesi Juha Mieto 70-luvulla Jalaksen mainoksessa. Hiihtomonobisnes jäi historiaan yrityksemme siirryttyä ruotsalaisomistukseen viitisentoista vuotta sitten. Tämän jälkeen olemme keskittyneet työ- ja turvajalkineiden suunnitteluun- ja valmistukseen ja meistä on kasvanut iso kansainvälinen yritys. Tehtaamme sijaitsee edelleen Jokipiin kylässä Jalasjärvellä ja erittäin hyvä niin. Tuo tehdas mahdollistaa meille kenkien valmistuksen ja tuotekehityksen lisäksi paljon uusia ja jännittäviä yhteistyöhankkeita. Tällä hetkellä JALAS työ- ja turvajalkineita suunnitellaan Suomessa, valmistetaan Suomessa ja alihankintana ulkomailla. 

Jalkineala kehittyy tällä hetkellä huimaa vauhtia kohti ympäristöystävällisempiä tuotteita. Työ- ja turvajalkinepuolella on kyse sertifioiduista tuotteista, joiden on täytettävä tietyt standardit myös materiaalien osalta. Kierrätetyissä materiaaleissa on vielä haasteensa esimerkiksi hankauksenkeston ja repäisylujuuden suhteen, siitä syystä joudumme rajaamaan niistä suuren osan pois. Mahdollisuuksia kuitenkin löytyy:  Kengän päällisiä voidaan valmistaa tällä hetkellä jo muun muassa kierrätetystä polyamidista, biopohjaisesta Dyneemasta ja kierrätetystä polyesterista. Nahka mielletään usein ekologiseksi materiaaliksi sen kulutuksen kestävyyden ja pitkän käyttöiän vuoksi, mutta lähitulevaisuudessa myös nahalle saadaan uusia vaihtoehtoja, kuten sienistä tai kaktuksen lehdistä tehdystä biopohjaisesta nahasta.

Tekstiileistä on moneksi

Turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää ja on hienoa, kuinka tekstiilien avulla voidaan parantaa tuotteen suojaavuusominaisuuksia. Useimmissa turvajalkineissamme on tekstiilinen naulaanastumissuoja, joka mahdollistaa kengän paremman joustavuuden ja lisää yleistä käyttömukavuutta verrattuna metalliseen naulaanastumissuojaan. Tuotteissamme on myös muun muassa ESD -ominaisuus, jolloin staattinen sähkö purkautuu pois hallitusti pohjarakenteen kautta. Johtavat tekstiilit ja älytekstiilit tarjoavatkin lukuisia uusia kehityssuuntia turvajalkinepuolelle. Uusien tekstiilimateriaalien avulla saadaan käyttäjäystävällisempiä tuotteita, kun tekstiiliin pystytään suoraan integroimaan esimerkiksi lämmitysteknologiaa tai mittausteknologiaa. Työ- ja turvajalkineet ovat lähentyneet käyttöominaisuuksiltaan ja myös ulkonäöllisesti urheilujalkineita, osittain näiden uusien älykkäiden tekstiilimateriaalien ansiosta. 

Kohti suljettua kiertoa

Tekstiilialalla puhutaan paljon tekstiilien ja vaatteiden kierrätyksestä, mutta jalkineiden kierrätys on vielä lapsenkengissä. Jalkineissa on kiinni useampia materiaaleja, joten ne eivät ole sellaisenaan kierrätettävissä. Urheilujättien asialistalla näyttää tosin nyt olevan kengät ja kuinka kenkä voidaan alusta asti suunnitella niin, että se on helposti kierrätettävissä tultuaan elinkaarensa päähän. Tuotteiden hiilijalanjälki, kestävät materiaalit ja suljettu kierto, jossa materiaalit saadaan uudelleen hyödynnettyä ovat ajankohtaisia asioita myös turvajalkinepuolella. Suomi tulee olemaan valtava teknologiakeskus tekstiilien osalta uusine tekstiili-innovaationeen ja tätä kehitystä seuraamme innolla. 

Opimme asioita parhaiten tekemällä ja pidän siitä, että meillä saa kokeilla. Ei haittaa vaikka asiat eivät menisikään ihan niin kuin on suunniteltu. Sitte kokeellaha uurestahan toisella tavalla.

Nimi: Aino Aarnio-Juurinen 
Työ: Ejendals Suomi Oy, innovaatio- ja tutkimusasiantuntija 
Koulutus: Taiteen maisteri (TaM)
Ura: Innovaatioiden, tekstiilien ja muotoilun parissa työskennellyt vuodesta 2011. Ejendalsilla vuodesta 2022.
Perhe: Mies ja kaksi lasta
Asuu: Vantaalla 
Harrastukset: Kuntoilu, design, käsityöt ja lumilautailu

 

  Aino_aarnio_juurinen_web