Puheenvuoro

Tällä palstalla  tekstiilialan asiantuntijat kirjoittavat alan kuulumisia.
Onko sinulla painavaa sanottavaa tekstiili- ja vaatetusalasta? Voit saada oman tekstisi tänne ottamalla yhteyttä  osoitteeseen tekstiililehti@tekstiililehti.fi.

Uusin puheenvuoro:

9.12.2021

Todentamisen aika

Seija Lukkala, Glope Hope Oy

Olemme viimeisen vuosikymmenen aikana lähteneet joukoilla kohti kestävämpää tekstiiliteollisuutta. Hyvä niin, sanojen ja tekojen ohella nyt vaaditaan myös todentamista.

Tekstiilien parissa työskentelyni alkoi jo 1980-luvun alussa. Vuodesta 1984 olen toiminut yrittäjänä. Paljon on tapahtunut, niin omalla urallani kuin koko tekstiiliteollisuudessa.  Koin ja näin viime vuosituhannen loppupuolen nopean, karkean murroksen, jossa kotimaiset valmistajat joutuivat ahtaalle. Kansainväliset isot ketjut valtasivat alaa edullisilla hinnoilla ja nopeasti vaihtuvilla mallistoilla. Rytäkästä selvisivät vain ne, jotka siirsivät tuotantonsa isojen perässä halvan työvoiman maihin. Toki tästäkin löytyy harvoja poikkeuksia. Poikkeukset mahdollisti pieni kuluttajajoukko joille laatu, kestävyys ja tuotteiden eettisyys olivat tärkeämpiä kuin edullinen hinta.

Globe Hope perustettiin 2003, yrityksen kivijalkana eettinen, ekologinen, vastuullinen toiminta. Tuotteemme valmistamme kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Yrityksen lähtökohtana on resurssitehokkuus, kestävyys ja vaikuttavuus. Haluamme omalta osaltamme olla edesauttamassa maapallon mahdollisimman pitkää elinkelpoisuutta. Oman toimintamme vaikuttavuuden lisäksi haluamme olla mukana isommassa kuvassa. Pyrimme herättelemään kestävään kuluttamisen tarpeellisuuteen niin kuluttajia, yrityksiä kuin päättäjiä.  Vuonna 2003, keskustelumme tekstiiliteollisuuden kuluttavuudesta oli uutta ja outoa. Saimme jopa muutamilta oman alamme toimijoilta paheksuntaa ”oman pesän likaamisesta”.

Nyt, 2021, olemme tilanteessa, jossa jokaisen yrityksen on otettava vastuullisuus vakavasti. Vastuullisuudesta on tullut ja tulee yhä merkittävämpi kilpailutekijä. Vaikka toiminnan vastuullistamista tehtäisiinkin vain markkinalähtöisesti, sen vaikutukset ovat positiiviset maapallon kannalta. Kuluttajien ja koko toimintaympäristön tietoisuus on lisääntynyt.  Saamme yhä enemmän tietoa tekstiilien päästöistä, vedenkulutuksesta, logistiikan vaikutuksista jne.  Ymmärrämme nyt paremmin kuinka paljon merkitystä materiaaleilla ja toimintatavoilla on ilmastoon ja luontokatoon.

Vastuullisuudesta on tullut kovaa valuuttaa. Valitettavasti tämä on johtanut siihen, että markkinoinnissa on alettu käyttämään voimakkaita ilmaisuja yritysten tai tuotteiden vastuullisuudesta melko heppoisin perustein. Jokainen teko ja muutos vastuullisempaan suuntaan on tietenkin hyväksi, mutta yksittäiset parannukset tuotteen tai yrityksen takana eivät tee näistä kokonaisvastuullisia. Yrityksillä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia todentaa sanojensa takana oleva toiminta erilaisin sertifikaatein ja merkein.  Sertifikaattien ja merkkien viidakko on melkoinen. Vaatii paljon työtä ja rahaa, jotta niistä löytää sopivimmat ja käy prosessit läpi. 

Avuksemme todentamisessa ovat tulleet myös avoimet datapankit ja laskentamallit. Näitä malleja ja laskentakaavoja syntyykin vauhdilla. Mallit myös kehittyvät ja ottavat laskelmissa huomioon yhä enemmän eri muuttujia.  On vaikea pysyä tästä kaikesta tietoisena ja valita itselle parhaimmat todentamistapansa. Yritysten tai tuotteiden vertailu keskenään on kaikesta laskennasta huolimatta edelleen vaikeaa jopa mahdotonta. Yritykset käyttävät eri laskentamalleja ja kaavoja, joten tulokset eivät useinkaan ole vertailtavissa.  Alamme liitto, Suomen Tekstiili ja Muoti ry tekee hienoa työtä niin kaikenkattavan vastuullisuuden kuin standardien ja päästölaskelmien eteen. Niin pitkään, kun meillä ei ole yhtenäistä laskentamallia ja myös sen jälkeen, uskon että avoimuus ja läpinäkyvyys ovat hyviä apureita vastuullisuuden todentamiseksi.

Nimi: Seija Lukkala
Työ:  Globe Hope
Ura: SL Studio 1987 perustaja, Globe Hope  2003 perustaja
Asuu: Nummela
Harrastukset: Pihassa ja puutarhassa puuhastelu, metsässä samoilu ja sienestys, patikointi

 

  Seija_Lukkala_web