Puheenvuoro

Tällä palstalla  tekstiilialan asiantuntijat kirjoittavat alan kuulumisia.
Onko sinulla painavaa sanottavaa tekstiili- ja vaatetusalasta? Voit saada oman tekstisi tänne ottamalla yhteyttä  osoitteeseen tekstiililehti@tekstiililehti.fi.

Uusin puheenvuoro:

13.5.2022

Rohkeasti maailmalle,
tai Kuningaspossu tulee ja vie meidän munat!

Juha Latvala, Sasta Oy

Ruotsi ja Tanska loivat tekstiiliteollisuudelleen aikoinaan vahvan, maabrändejään tukevan identiteetin samalla kun Suomi tukeutui idän kyltymättömään nieluun. Sinne pystyi vuosikymmeniä syytämään lähes mitä vaan, brändeistä juurikaan välittämättä. Kun idän imu loppui, pysähtyivät myös suomalaisten kutimet. Sitä seurasivat vielä lama, halpatuotanto ja pankkikriisit. Perinteisen tuotannon alat tukehtuivat, mutta uudet lähtivät kukoistamaan. 

Suomesta tulikin yhtäkkiä maailman ihmiset yhdistävä mobiiliteknologian ihmemaa. Valitettavasti tekstiiliala ei tuolloin osannut Suomen globaalia huomiota hyödyntää, vaan jäi tuleen makaamaan värikkäiden skandinaapuriemme ilakoidessa maailman messuilla ja muotiviikoilla. 

Matkapuhelimien jälkeen oli pelimaailman nerojen vuoro osoittaa, että Suomesta voi tulla lisää ennennäkemättömiä menestystarinoita – vaikka vihaisia lintuja lingoten ja klaanikyliä rakentaen. 

Itse uskon, että seuraava uusi Nokia löytyy vaatekaapista. Nyt onkin aika astua kaapista ja lähteä rohkeasti maailmalle. Pelkästään kotimarkkinoilla hautoen on vaarana, että kuningaspossu vie munamme. Vaikka Suomi onkin pieni markkina, kiinnostaa se kummasti myös maailman merkkejä. 

Kestävyys verenperintönä 

Katsoessani EU:n ohjeistusta kestävään tekstiilialaan siirtymisestä, mietin miksi päivänselvyyksistä pitää muistuttaa. Me Sastalla olemme esimerkiksi alusta saakka suunnitelleet tuotteemme pitkäikäisiksi, uudelleenkäytettäviksi ja helposti korjattaviksi. Pelkästään korjauspalvelumme on vanhempi kuin koko Patagonia, joka osasi luoda siitä hienosti viestintänsä keihäänkärjen. Nyt suomalaisten säästeliäs ajattelutapa onkin yhtäkkiä megatrendikästä. 

Uskokaa pois: Suomi on tällä hetkellä todella kiinnostava maa. Jaamme muiden Pohjoismaiden kanssa saman kestävän arvopohjan, mutta meillä on kiehtovat, kauempaa katsottuna jopa eksoottiset ominaispiirteemme. Maailman onnellisin kansakunta on kestävä, luotettava ja positiivisella tavalla melankolinen. Meidän ei tarvitse ilotulittaa värejä ja hepsankeikkaa. Riittää, että pidämme kiinni perinteisistä, luonnosta ammentavista arvoistamme. Muilla olisikin Suomesta paljon opittavaa, mutta löytääkseen opin äärelle, tulee meidän viestiä vahvuuksistamme oikein. 

Se ei kuitenkaan ole helppoa. Maailmalla on jo nyt liian paljon brändejä ja materiaa, ja huomion herättäminen on entistä vaikeampaa kaikkien huutaessa joko halpuutusta tai vastuullisuuttaan. Tässä tullaan takaisin brändin tärkeyteen, joka meillä Sastalla pohjautuu erämaahan ja sieltä saatuihin oppeihin. Laatuun, toimivuuteen ja luonnon kunnioitukseen. Kun brändi resonoi asiakkaalle varpaita kihelmöiden ja vahvan tunnesiteen luoden, on muiden vaikea tulla väliin. Tunneside onkin ainoita oikeasti erottavia kilpailuetuja ja kun se vielä pohjaa autenttisuuteen, on sitä toisten vaikea kopioida. Olen viime vuosien aikana huomannut, että jo pelkkä suomalaisuus itsessään on vahva erottava tekijä ja sitä meidän pitää koko alana osata laajemmin hyödyntää. 

Suomessa on totuus ja tulevaisuus 

Kansainvälisillä tekstiilialan toimijoilla on valtava työ kääntää oma toimintansa meille itsestään selväksi, kestäviä arvoja vastaavaksi. Suomella onkin nyt miljardin pelimerkin momentum luoda innovatiivisia ja eettisiä liiketoimintamalleja myös tekstiilialalle. Kilpailu maailmalla on kuitenkin kovaa ja menestys vaatii kaikilta paitsi rimannostoa, myös saumatonta yhteistyötä. Suomen tarina on meidän puolellamme, käyttäkäämme sitä fiksusti ja vastuullisesti. 

Nimi: Juha Latvala 
Työ:  Sasta Oy, kaupallinen johtaja 
Koulutus: Bachelor of Business Administration (BBA)
Ura: Ulkoilu- ja vaatealalla vuodesta 2002, Sasta Oy:llä vuodesta 2013
Perhe: Vaimo ja kaksi tytärtä
Asuu: Helsingissä 
Harrastukset: Ulkoilu ja metsästys