22.6.2016
Copenhagen Fashion Summitin Breakout Sessions -paneelista teemalla
"Pelastaako teknologia muodin?" voit lukea 7.9 ilmestyvästä Tekstiililehdestä. 

 

Vastuullisen innovaation vaatimukset

Copenhagen Fashion Summit 2016 Kööpenhaminassa 12.6.2016

DR Konserttitalo Kööpenhaminassa mahdutti komeiden seiniensä sisään nyt neljättä kertaa järjestettävän Copenhagen Fashion Summit –tapahtuman. CFS mainostaa itseään maailman suurimpana kestävän kehityksen muotiin keskittyvänä kokouksena. Eva Kruz, Danish Fashion Institute:n toimitusjohtaja, kertoi joka vuosi kasvavan tapahtuman tänä vuonna houkuttaneen miltei 1300 osanottajaa viidestäkymmenestäkahdesta maasta. Eniten osanottajia saapui Tanskasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Kokousosallistujia matkalla kuuntelemaan päivän puheenvuoroja.
Aulassa oli esillä tapahtuman muotoiluhaasteiden näyttely. Kuva Sanna Konola.

Suomesta paikalla oli edustajia ainakin Marimekolta, Samujilta, Nansolta, Touchpointilta, Nurmi Designista ja Suomen Tekstiili ja Muoti ry:stä. Marimekko ja Samuji oli kutsuttu osallistumaan H&M:n muotoiluhaasteeseen, jonka teemana oli kestävä pukeutuminen. Ruotsalaisen Filippa K:n ja tanskalaisen Mads Norgaardin ohella Marimekko sai toteutuksestaan kunniamaininnan.

Marimekko sai H&M:n ”Sustainable wardrobe” muotoiluhaasteessa yhden kolmesta kunniamaininnasta. Yrityksen kestävän pukeutumisen kokoelma koostui SS2016-malliston vaatteista ja kasviparkitusta nahasta valmistetusta laukusta. Kuva Sanna Konola.

Tapahtuman teemana tänä vuonna oli vastuullinen innovaatio. Muutama puhuja olikin sitä mieltä, että kestävää kehitystä kuvaava termi 'sustainability' on jo liian kulunut ja monimerkityksellinen ollakseen enää intohimoja herättävä. Innovaatioista puhuttiin paljon materiaalien ja uusien teknologioiden osalta. Vastuullisuutta peräänkuulutettiin etenkin eettisempien työolojen osalta, mutta myös koko alaa kattavien toimintaperiaatteiden ja valvontajärjestelmien muodossa. Ohjelmassa oli paneeleita myös median vastuusta kuluttajien tietoisuuden lisäämisessä ja hyväntekeväisyydestä muutoksen välineenä.

Hyväntekeväisyyttä ja muutosvaatimuksia

Edellisen päivän konkreettiseen Planet Textiles -tapahtumaan verrattuna CFS 2016 jäi paljolti puheen tasolle. Pääpuhujat nostivat esiin kovin tuttuja ongelmia ja sekä toivoivat, että lupasivat muutosta. Muutosta puheenparsissa ei juuri parin vuoden takaiseen ollut. Lisäksi ohjelmaan oli nyt edelläkävijäesimerkkien sijaan otettu paljon hyväntekeväisyyspuhetta. Sen sijaan, että esimerkiksi OTB Groupin Renzo Rosso olisi avannut merkkiensä, kuten Dieselin, Viktor&Rolfin tai DSquared2:n kestävän kehityksen strategioita ja toimia, hän puhui säätiönsä hyväntekeväisyysprojekteista Afrikassa ja pelastamastaan vanhasta sillasta Venetsiassa.

Muutoksen puutteen nosti tiukkasävyisellä puheenvuorollaan esiin myös Ecoagen Livia Firth. Vuonna 2014 Firth puhui paljon Rana Plazan onnettomuudesta ja oikeudesta elämiseen riittävään palkkaan. Nyt hän palasi samoihin teemoihin, koska koki, että merkittäviä muutoksia ei ole tapahtunut. Firthin mukaan monet alan suurimmista toimijoista eivät ole edelleenkään allekirjoittaneet palo- ja rakennusturvallisuuteen pyrkivää Bangladesh Accord -sopimusta, tai allekirjoitettuaan vaatineet tarvittavia parannuksia tehtaisiin. Firthin mukaan asiat eivät myöskään tule muuttumaan niin kauan kuin pikamuotiin kannustava systeemi on voimissaan. Lopuksi hän muistutti YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta missä todetaan kaikilla olevan oikeus samaan palkkaan samasta työstä, ja paljasti ajavansa asianajajien kanssa elämiseen riittävää palkkaa lain vaatimaksi osaksi ihmisoikeuksia. 

YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet keskiössä

Tapahtuman suojelija, kruununprinsessa Mary, muistutti puheenvuorossaan uusista YK:n kestävän kehityksen tavoitteista vuodelle 2030 ja muotiteollisuuden ja naisten tärkeästä roolista niiden toteutumisessa. Globaalisti 75 miljoonaa ihmistä, joista 75 prosenttia on naisia, työllistävä resurssi- ja työvoimaintensiivinen teollisuus on Maryn näkemyksen mukaan avainroolissa poistamassa köyhyyttä ja nälkää, edistämässä ihmisarvoista työtä ja talouskasvua ja esimerkiksi huolehtimassa puhtaasta vedestä. Puhuja muistutti, että naisten ja tyttöjen on todettu yhteisöissä olevan hyvien käytäntöjen ja muutosten ajureita, siksi heidän tulevaisuuteensa kannattaa panostaa.

Tapahtuman yhteydessä järjestetty, alan opiskelijoille tarkoitettu Youth Fashion Summit, oli myös tarttunut näihin seitsemääntoista uuteen kestävän kehityksen tavoitteeseen.  Kansainväliset opiskelijaryhmät olivat muutaman tiiviin päivän ajan työskennelleet teemojen parissa ja esittivät CFS-seminaarin puheenvuorossaan vaatimuksensa ja visionsa alalle, jossa he tulevaisuudessa työskentelevät. Esimerkiksi ihmisarvoisen työn ja talouskasvun, sekä vastuullisen kuluttamisen tavoitteiden visioitiin toteutuvan, jos yritykset ja valtiot yhdessä nyt investoivat kiertotalouden mahdollistaviin teknologioihin ja infrastruktuuriin.

Youth Fashion Summit -delegaatit kertoivat seminaariyleisölle miten tekstiili- ja vaatetusteollisuus voi vaikuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen toimillaan. Kuva Copenhagen Fashion Summit.

Esimerkkejä ja toiveita vastuullisesta innovaatiosta

Selkeimmin kestävän kehityksen toimista ja tavoitteista kertoivat Nike ja H&M. Niken varatoimitusjohtaja Hannah Jones totesi, että maailma on nyt muuttunut Pariisin ilmastosopimuksen myötä. Vähähiilinen tulevaisuus on saavutettava ”niin nopeasti kuin mahdollista”. Nike aikoo tehdä tämän panostamalla uusiin materiaaleihin, liiketoimintamalleihin ja tuotantomenetelmiin. Tuotannossa tullaan panostamaan robotisaatioon, 3D-tulostukseen ja vastuullisempiin sopimusvalmistajiin. Jonesin mukaan tällä hetkellä 71 prosenttia Niken kengistä sisältää kierrätettyjä materiaaleja. Tulevaisuuden toive on suljettu kierto.

H&M:n Anna Gedda kertasi lukuja yrityksen vastikään julkaistusta kestävän kehityksen raportista. Hiilidioksipäästöjä on esimerkiksi saatu vähennettyä ja luomupuuvillan osuutta tuotannosta kasvatettua. H&M on läpinäkyvyyttä tavoitellen julkaissut toimittajalistansa, mutta saanut paljon kritiikkiä työoloista näissä kehittyvien maiden tehtaissa. Gedda uskoo kuitenkin avoimuuteen ja yhteistyöhön olojen parantamisessa. Yritys on myös ottanut Higg Indexin käyttöönsä ja pyrkii jatkossa soveltamaan sitä omien kestävän kehityksen toimiensa mittaamiseen ja tuotantoketjujensa kehittämiseen. Myös Gedda visioi sataprosenttisesta kierrosta ja toteaa sen olevan yksi jo nyt tekstiilejä takaisin keräävän yrityksen tavoitteista, mutta myöntää, että vielä ei tiedetä miten se tullaan toteuttamaan. 

Kriittisiä ääniä

Viimeisessä paneelissa muodin tulevaisuudesta vielä hieman kerrattiin päivän antia. Linda Greer, NRDC:n (Natural Resources Defence Council) vanhempi tutkija, nosti esiin kehityssuunnan josta kukaan ei päivän aikana maininnut: ”Race to the Bottom”. Kustannusten noustessa Kiinassa ja muualla Aasiassa yritykset etsivät yhä halvempia tuotantopaikkoja, Greerin mukaan usein maista jotka eivät kykene käsittelemään tämän teollisuuden jätteitä ja päästöjä. Vietnamin ympäristöviranomaiset esimerkiksi ovat Greerin mukaan raportoineet, että 90 prosenttia Vietnamin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tehtaista eivät käsittele jätevesiään.

Osittain tähän teemaan liittyy myös paljon kritiikkiä osakseen saanut Hondurasin presidentin puheenvuoro tapahtumassa. Juan Orlando Hernández oli paikalla edistääkseen maansa tekstiili- ja vaateteollisuuden houkuttelevuutta tuotantopaikkana, ja mainosti maan sitoutumista työolojen parantamiseen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin, kuten 80-prosenttista siirtymää uusiutuviin energianlähteisiin vuoteen 2020 mennessä. Honduras kuitenkin kuuluu BSCI-listauksen riskimaihin. Tapahtuman järjestäjät ovat vastanneet kritiikkiin ja argumentoivat, että vain yhteistyöllä ja dialogilla asiat voivat parantua.

Alan ristiriidoista hyvinkin tietoinen Eva Kruz tiivisti aamun lehdistötilaisuudessa hienosti, että Copenhagen Fashion Summit on tapahtuma, jossa alan toimijat ja asiantuntijat voivat jakaa hyviä käytäntöjään, oppia toisilta ja myös myöntää virheensä ja vaikeutensa. Kruzin mukaan aikamme vaatii nyt kykyä olla avoin ja haavoittuvainen, koska kukaan ei tiedä parhaiten. Kahden vuoden päästä odotankin kuulevani esimerkkejä siirtymisistä ryysyistä rehtiin ja reiluun teollisuuteen, parempaa yhteiskuntaa yhdessä rakentaen. Näitä voisivat kertoa vaikka H&M Afrikan valloituksestaan ja Honduras tekstiiliteollisuutensa edistysaskelista.

Teksti Sanna Konola

Copenhagen Fashion Summitin sivuilta löytyvät videot tapahtuman pääpuheenvuoroista