Työterveyslaitoksen ajankohtaispäiviä jo 35 vuotta

Työ- ja suojavaatetuksen ajankohtaispäiviä on järjestetty jo vuodesta 1981 lähtien, eli tänä vuonna 35. kertaa. Tapahtuma on muutamien ensimmäisten Helsinki-vuosien jälkeen ollut eri paikkakunnilla, ympäri Suomea, Leviltä Porvooseen ja Turusta Lappeenrantaan. Myös Tallinnassa ja Tukholmassa on käyty. Vuoden 1995 ajankohtaispäivät järjestettiin Ruotsin-laivalla, jolloin yksi päivä oli yhteinen ruotsalaisten osallistujien kanssa.

Osallistujamäärä on yleensä 50-70 henkilön välillä, yli sataan kurssilaiseen yllettiin vuoden 1997 Naantalin tapahtumassa. Nykyisin osallistujissa painottuvat suojavaatteiden suunnittelijat ja valmistajat, kun alkuaikoina mukana oli enemmän loppukäyttäjiä. Myös päivien aiheissa on tapahtunut jonkin verran muutosta, varsinkin EU:hun liittymisen myötä. Alkuaikoina ohjelmassa oli enemmän erilaisten työpaikkojen vaaratekijöitä ja niiltä suojautumista. Suojaindirektiivin astuttua voimaan vuonna 1993 ohjelmassa alkoi painottua sitä selittävien harmonisoitujen EN-standardien tilanne. Sisältöä suunniteltaessa tarkastelussa ovat ajankohtaiset, suojavaatteille asetetut tai asetettavat vaatimukset, sekä kansalliset ja kansainväliset uudet tutkimukset ja uutiset alalta.

Jokaisella kerralla ohjelmaan on sisältynyt myös vierailu alaan liittyvään työpaikkaan. Vierailukohteina on ollut tuotteiden loppukäyttäjiä, valmistajia, huoltofirmoja, tutkimuslaitoksia ja oppilaitoksia. Joillakin kerroilla myös osallistujat ovat päässeet kokeilemaan suojavaatteiden käyttöä tositilanteessa, kuten Levillä eksyneen pelastamista ja suojaamista kylmältä, tai Lohjalla pelastautumista vesillä.

Ajankohtaispäivillä käsiteltyjä aiheita on pyritty konkretisoimaan monilla näyttelyillä tai näytöksillä. Esimerkkeinä vaikkapa vuosi 1982, jolloin vierailtiin Vatevan messujen työ- ja suojavaatenäyttelyssä, tai vuosi 1990, jolloin järjestettiin show ja mannekiiniesitys ”Työ- ja suojavaate kautta aikojen”, missä esiteltiin entisajan työpukeutumista ja eri työoloihin kehitettyjä moderneja työ- ja suojavaatteita.

Tapahtuman synnyttäjä ja kantava voima on ollut Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Helena Mäkinen. Helena jäi eläkkeelle viime kesänä, ja Lappeenrannan päiville häneltä oli toivottu koostetta ajankohtaispäivien synnystä ja historiasta. Monia hauskoja ja mieleenpainuvia hetkiä on vuosien varrella ollut, sekä itse seminaarissa että oheisohjelmassa. Ajankohtaispäivät on samalla verkostoitumistapahtuma ja vuosien aikana monet osallistujat ovatkin tulleet toisilleen tutuksi.

Teksti ja kuva Sari Granni

 

 

 

Helena Mäkinen kertasi ajankohtaispäivien historiaa Lappeenrannassa, ja sai kiitokset ja muistamiset pitkästä urastaan tapahtuman järjestäjänä ja aktiivisena toimijana.

Myös Tekstiililehti toivottaa antoisia eläkepäiviä ja kiittää yhteistyöstä, Helenan tekstejä alan muutoksista ja ajankohtaisista asioista on saatu lukea lehden sivuilta.