Ajankohtaista henkilönsuojauksesta

Työ- ja suojavaatetuksen ajankohtaispäivät 6.-7.10.

Työterveyslaitoksen (TTL) järjestämiä Työ- ja suojavaatetuksen ajankohtaispäiviä vietettiin 35. kertaa lokakuun alussa, tänä vuonna Lappeenrannassa, Saimaan rannalla. Päivien aikana kuultiin lukuisia katsauksia alan standardeihin, ja erityisesti tulossa oleviin muutoksiin.

Ajankohtaispäiviä
on vietetty
35. vuoden ajan,
lue historiakooste

 
   

Tekstiililehden viime toukokuun numerossa 2-3/2016 TTL:n johtava asiantuntija Helena Mäkinen kirjoitti muuttuvasta henkilösuojainlainsäädännöstä, jossa suojaindirektiivi muuttuu suojainasetukseksi. Tämä aihe oli voimakkaasti esillä myös ajankohtaispäivillä. Pirje Lankinen sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosastolta esitteli noin 60 hengen kuulijajoukolle tämän hetken tilannetta, kun asetus on astunut voimaan 20.4.2016 ja nyt eletään kahden vuoden siirtymäaikaa. Suojainstandardeissa on myös tulossa lukuisia muutoksia, joita Työterveyslaitoksen asiantuntijat esittelivät puheenvuoroissaan. Esityksissä käytiin läpi käytännön esimerkkejä suojauksesta työpaikoilla, myös tapahtuneiden onnettomuuksien kautta.  Työpaikan riskien kartoittaminen ja oikeiden suojainten valinta vaatii monesti aikaa sekä vaivaa, mutta kuten TTL:n asiantuntija Susanna Mäki totesi esityksessään: ”Jokaisella on oikeus palata töistä turvallisesti kotiin”.

Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy paljon tietoa henkilönsuojaimista, muun muassa malliratkaisuita eri aloille.  

Ajankohtaispäivien aiheista lisää seuraavassa, 7.12.2016 ilmestyvässä Tekstiililehdessä.

osallistujia_sisäkuva_low

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työ- ja suojavaatetuksen ajankohtaispäivien osallistujat olivat muun muassa työvaatteiden valmistajia, suunnittelijoita, myyjiä ja hankkijoita, työvaatehuoltajia tai materiaalitoimittajia. Seminaaritilassa pidettyjen esitysten vastapainoksi ohjelmaan kuului myös työpaikkavierailu Finnsementille, jossa piti tietenkin käyttää asianmukaisia suojavarusteita, kypärää, näkyvää vaatetusta ja suojalaseja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työterveyslaitoksen asiantuntijajoukko esitteli päivien aikana monia standardeja ja niihin liittyviä vaatimuksia, testejä, valintoja ja muutoksia. Kesällä eläköitynyt Helena Mäkinen (keskellä) toi osaamisensa vielä tähän seminaariin, kertoen muun muassa kansainvälisen ECPC-kongressin terveiset. Jatkossa Helenaa ei siis enää tavoita TTL:n kautta, mutta Susanna Mäki (vas.), Sanna Karkkula, Erja Mäkelä ja Erja Tammela työskentelevät henkilösuojainasioiden parissa. Heidän asiantuntemustaan kannattaa suojainvalinnoissa ja koulutuksissa hyödyntää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sanna_mäkelä_meiranova_low


Tuotepäällikkö Sanna Mäkelä Meira Novalta kertoi, että uusi henkilönsuojainasetus vaikuttaa hä
nen työssään ainakin uunikintaisiin liittyvien uusien vaatimusten muodossa. Myös työvaatepuolella on muutoksia seurattava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CRH-konserniin kuuluva Finnsementti tuottaa sementtiä, betonin seos- ja lisäaineita sekä kivirouheita Lappeenrannassa ja Paraisilla. Lappeenrannan tehdas sijaitsee aivan kalkkikivilouhoksen vieressä, ja tehtaan syklonitornista onkin huimat näkymät alas 160 metriä syvään louhokseen. Sementtitehtaalla työskennellään haastavissa työoloissa, uunilinjalla sementtiklinkkeri kuumennetaan +1400 Celsius-asteeseen, sementtipölyä on joka paikassa, ja monesti työpiste sijaitsee ulkona, paljaan taivaan alla. Uunin vieressä työskennellessä suojavarustukseen kuuluvatkin muun muassa palomiehen hanskat ja saappaat. Yrityksessä etsittiin kymmenisen vuotta sitten uusia suojainratkaisuja uunityöskentelyyn yhdessä Työterveyslaitoksen Helena Mäkisen kanssa.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Teksti ja kuvat
Sari Granni