20.5.2016

Planet Textiles 2016:
Kierrätettyä polyesteriä ja kiertotaloushaaveita

Planet Textiles on muun muassa Ecotextile News -lehteä julkaisevan MCL-mediaryhmittymän 2009 alulle panema tapahtuma, jonka pääjärjestäjiin ovat liittyneet myös Sustainable Apparel Coalition ja Messe Frankfurt. Tapahtuma tuo yhteen tekstiilialan osaajia jakamaan ja pohtimaan kestävämmän tekstiilialan ratkaisuja koko tuotantoketjun pituudelta. Konferenssi teki Euroopan debyyttinsä tänä vuonna Kööpenhaminassa 11. toukokuuta. Aikaisemmin sitä on järjestetty Hong Kongissa ja Shanghaissa.

Konferenssin teemana tänä vuonna oli ”Smart Ideas for Sustainable Industry” ja näitä fiksuja ideoita oli saapunut kuuntelemaan hieman yli 400 edustajaa tekstiilien valmistajia, jälleenmyyjiä, globaalien brändien johtohahmoja sekä järjestöihmisiä kolmestakymmenestäneljästä maasta.  Yleisössä istui myös suomalaisia yrityselämän edustajia muun muassa Spinnovasta, Marimekosta ja Stora Ensosta. Puheenvuoroissa korostuivat materiaali-innovaatiot ja teknologia, kierrätys, sekä läpinäkyvyys tuotantoketjuissa, mutta myös uusia liiketoimintamalleja ja aitoa kiertotaloutta peräänkuulutettiin.

Planet Textiles 2016 järjestettiin 11.5. aurinkoisessa säässä Kööpenhaminan konserttitalossa .
Tapahtumaan kokoontui hieman yli 400 osallistujaa tekstiiliteollisuuden kaikilta sektoreilta.


Materiaaleilla on merkitystä

Tekstiiliala on edelleen erittäin resurssi-intensiivistä teollisuutta, jossa materiaali-innovaatiot ovat keskeisessä roolissa kohti kestävää kehitystä. Materiaalien, puhtaiden teknologioiden ja kemian sekä materiaalitutkimuksen merkitystä korostettiin monessa puheenvuorossa. Yritysten edustajat jakoivat omia tutkimus- ja kehitystyön kokemuksiaan matkan varrelta, sekä esittelivät omia materiaali-innovaatioitaan.

Niken Sustainable Innovation & Business -osaston varapääjohtaja Cyrus Wadia esitteli yrityksen kestävän kehityksen projektien portfoliota ja kertoi, että 60 prosenttia Niken ympäristöjalanjäljestä koostuu materiaaleista. Tämä kattaa sekä resurssien, energian ja veden käytön tuotannossa, että tuotannon päästöt. Näitä Nike pyrkii myös pienentämään. Kenkien tuotannossa käytetty Flyknit-teknologia on Wadian mukaan esimerkiksi tähän mennessä säästänyt 3,5 miljoonaa paunaa, eli noin 1,6 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Urheiluasuihin, myös tulevien olympialaisten tiimiasuihin, tarkoitettu Aeroswift-teknologia perustuu myös Niken omaksumaan ”käytä vähemmän, paremmin ja uudestaan” -filosofiaan. Jokaiseen asuun käytetyssä polyesterissä on kierrätetty noin 20 PET-pulloa, lanka on valittu optimaalisen keveyden ja teksturoitu kosteudensiirtokyvyn saavuttamiseksi, ja neuleteknologia mahdollistaa tuotannon jossa vaatteeseen voidaan tarpeen mukaan kutoa eri rakenteita ilman saumoja.

 

 

 

 

 

 

Curys Wadia, joka on siirtynyt Valkoisesta talosta Nikelle, kertoi Niken kestävän kehityksen filosofiasta konkreettisin esimerkeinC.L.A.S.S. on italialaislähtöinen, erityisesti tekstiilimateriaaleihin keskittynyt konsultti- ja viestintätoimisto  sekä verkosto. Puheenvuorossaan sen perustaja ja toimitusjohtaja Giusy Bettoni esitteli muutaman ekologisen materiaalin jota toimisto edustaa. Re.VerSo™ on kolmen italialaisen tekstiilialan yrityksen yhteenliittymä, mutta myös kokoelma teollisuuden tekstiilijätteestä kierrätettyjä villakankaita. Green Line kerää tekstiilijätteen Italiasta tai muualta Euroopasta ja Nuova Fratelli Boretti prosessoi sen mekaanisesti kuiduksi. Lanificio Stelloni kehrää langat ja kutoo ja neuloo niistä tarvittavia laatuja. Re.Verso-laatuja ovat käyttäneet kokoelmissaan ainakin Gucci, jonka casmere-takkia C.L.A.S.S. -ständillä pääsi hypistelemään ja Filippa K. Frontrunners-kokoelmassaan.  Ecotec  by Marchi & Fildi on samalla tavalla italialaista tuotantoa teollisuuden tasalaatuisemmasta tekstiilijätteestä, mutta sisältää kokoelman puuvillalankoja. Tähän materiaaleja  hankitaan aina Bangladeshista asti, kertoi Bettoni.

Polyesterin kierrättämisen kiemurat

PET-pulloista kierrätetty polyesteri vaikuttaa olevan monelle yritykselle houkutteleva vaihtoehto ekologiseksi materiaaliksi. Näin suomalaiseen pullojen kierrätysjärjestelmään tottuneena tätä ensin hieman kummastelee, mutta monella toimijalla taustalla on myös aito huoli maailman kaatopaikoille ja meriin kerääntyvästä muovijätteestä, ja kyky nähdä materiaalin arvo.  

PerPETual Global Technologies Ltd  on kehittänyt PET-muovin kierrättämisen kemiallista prosessia,  joka sen perustajan Vivek Tandonin mukaan on sekä ympäristöystävällisempää että halvempaa kuin nykyiset kemialliset prosessit, ja lisäksi yhtä laadukasta. Globaalisti vuosittain syntyvät 17 miljoonan tonnin muovipullovuoret edustavat PerPETualille maanpäällistä kaivosta josta Tandonin mukaan kierrätetään tällä hetkellä vain 8 miljoonaa tonnia. PerPETual on perustanut Intiaan tehtaan joka pystyy vuosittain käsittelemään 10 000 tonnia PET-materiaalia Ökö-tex 100 -sertifioiduiksi (myös ykkösluokan) filamenttilangoiksi.

Yritys on testannut myös polyesteripaitojen kierrättämistä takaisin esteriksi, mutta Tandonin mukaan tämä on vielä liian kallista. PET-pulloista saatavan polyesterin kustannus on PerPETualin ReNEw-teknologialla 0.9 yksikköä verrattuna öljyyn, eli se on halvempaa, mutta vaatteista kierrättäminen on vielä kuusi kertaa kalliimpaa. Tandonin mukaan menee vähintään neljästä viiteen vuotta ennen kuin vaatteista kierrättämisen kustannukset saadaan alas.

Espanjalainen Ecoalf kierrättää muovipulloja ja hylättyjä kalastusverkkoja, mutta myös autonrenkaita, käytettyjä kahvinpuruja ja teollisuuden kehruu- tai leikkuujätteistä villaa ja puuvillaa. Yritys on mukana Upcycling the Oceans –projektissa, joka yhteistyössä paikallisten kalastajien kanssa kerää meristä roskia ja lajittelee ne kierrätykseen. Kierrätys pyritään tekemään Espanjassa, jotta jätteitä ei kuljetella ympäriinsä. Ecoalf on vaatetusalan yritys, mutta laajentaa myös tekstiilitoimittajaksi. Yritys lanseeraa syksyllä espanjalaisen Textil Santarderinan kanssa  kierrätetyistä materiaaleista kehitetyn kokoelman kankaita ja lankoja. Perustajan ja toimitusjohtajan Javier Goyenechen mukaan tuotteet ovat neitseellisiin materiaaleihin verrattuina hieman kalliimpia, mutta tuotantoprosessi on täysin jäljitettävä.

Espanjalainen Ecoalf kerää kalastajien kanssa yhteistyössä merestä jätteitä ja kierrättää esimerkiksi PET-pullot kaavion havainnollistamassa prosessissa tekstiileiksi.

Yhdysvaltalainen start-up -yritys ja Fabric of Change Challenge –kilpailun finalisti Ambercycle kertoi hieman omasta polyesterin kierrätysteknologiastaan paneelikeskustelussa.  Biokemisti ja yksi yrityksen perustajista, Akshay Sethi lupaa, että heidän kehittämiensä räätälöityjen mikrobien ja entsyymiteknologian avulla voidaan palauttaa polyesteri niin pulloista kuin paidoistakin alkukomponentteihinsa, ja luoda taas laadukkaita uusia polyesterituotteita. Yritys hakee tällä hetkellä kumppaneita muovia materiaalinaan käyttävästä teollisuudesta, sekä rahoitusta skaalautuakseen. 

Uudet liiketoimintamallit

Vaikka materiaalit olivat konferenssin keskiössä, muistutettiin päivän aikana myös uusien liiketoimintamallien tarpeellisuudesta. Terveisiä jakamistalouden puolelta toi Yerdlen perustaja Adam Werbach. Yerdle on yhdysvaltalainen jakamistalouden alusta missä tuotteet vaihtavat omistajaa Yerdle-valuuttaa ja postimaksuja vastaan. Werbach haluaa siirtää huomion kierrättämisestä uudelleenkäyttöön ja olemassa olevien tuotteiden aktiivisempaan käyttöön. Yritys on tutkinut, että omistamisen sijaan etenkin milleniaalit ja suuret ikäluokat ovat valmiita siirtymään käyttämiseen. Werbach ennustaa, että kymmenessä vuodessa jokaisella suurella valmistajalla on käytössään jonkinlainen alusta tai ohjelma jonka avulla tuotteille luodaan lisäarvoa uudelleenkäytöllä ja jonka avulla käytöstä kerätään relevanttia dataa.

Patagonia on yksi vaatetusalan kestävän kehityksen edelläkävijöistä ja heillä tällaisia aloitteita jo onkin. Patagonia on myös investoinut Yerdleen. Rick Ridgeway kertasi Patagonian historiaa ja ympäristöarvoja, mutta kertoi myös heidän neljän R:n periaatteistaan (Repair, Resell, Recycle ja Reduce). Yhdysvaltojen suurimmassa korjauskeskuksessa Patagonia korjaa vaatteita asiakkaille uudelleenkäyttöön tai Worn Wear -malliston kautta uudelleen myytäväksi. EBayssa Patagonialla on ollut oma ´kauppansa´ jonka kautta käyttäjät ovat voineet myydä käytettyjä Patagonia-vaatteitaan. 

Läpinäkyvyys käyttäytymismuutoksen ja kiertotalouden mahdollistajana

Päivän aikana kävi selväksi, että vain tuotantoketjujen läpinäkyvyys mahdollistaa kuluttajien käyttäytymismuutoksen ja uusien liiketoimintamallien sekä materiaalien kiertotalouden. Kuluttajat voivat tehdä harkittuja päätöksiä ainoastaan jos heillä on tarvittava tieto saatavilla. Vaikka yleisöstä kuultiin kommentteja, että kuluttajat (etenkään Yhdysvalloissa) eivät ole kiinnostuneita vastuullisuusmerkeistä ja –sertifikaateista, on niistä kuitenkin tullut merkittävä kilpailutekijä esimerkiksi Aasian tuotantolaitoksille.

Anna Czerwinska Ökö-Texistä ja Marc Sidler Testex AG:sta, joka on yksi kuudestatoista instituutiosta jotka Oeko-Tex Associationin muodostavat, esittelivät organisaationsa tarjoamia työkaluja läpinäkyvyyden saavuttamiseksi. Jo useimmille tuttujen sertifikaattien, kuten Ökö-Tex 100, STeP ja Eco-Passport lisäksi, Ökö-Tex on nyt lanseerannut edellä mainittuja hyödyntävän, mutta enemmän brändien, jälleenmyyjien ja kuluttajien suuntaan kommunikoivan Made in Green -vastuullisuusmerkin. Made in Green -merkki sisältää QR-koodin jonka avulla kuluttaja voi tarkastella tuotantoketjua. Czerwinskan ja Sidlerin mukaan kustannukset merkistä eivät keräänny vain sitä hyödyntävälle brändille, vaan ne jakautuvat modulaarisesti, koska tuotteet on esimerkiksi tehty Ökö-Tex 100 -standardin kankaista ja STeP-auditoidussa tehtaassa.

Higg Index mainittiin monessa puheenvuorossa vaikka sillä ei omaa esitystä ollutkaan. Monet haaveilevat siitä koko tekstiili- ja vaatetusalan kattavaa, selkeät suoritusparametrit omaavaa ja vertailtavaa vastuullisuusmittaria, joka kommunikoisi yrityksen tai tuotteen kestävän kehityksen tasoa myös kuluttajien suuntaan. Sustainable Apparel Coalitionia ja Higg Indexiä perustamassa mukana ollut Patagonia vahvisti Ridgewayn kommentilla, että juuri tähän pyritään. Higg Indexin visiona on kehittää vuoteen 2017 mennessä moduuli, jonka avulla jopa yksittäisten tuotteiden ympäristöjalanjälki voidaan helposti laskea. Konferenssissa esiintyneistä yrityksistä esimerkiksi Yhdysvaltainen VF Corporation on alkanut kehittää vastuullisuustyötään Higg Indexin avulla.


Kiinan kestävän kehityksen virkamiehen Zheng Jianin esittelemä viisivuotissuunnitelma tekstiiliteollisuudelle jäi puheenvuorossa käsitteiden tasolle, mutta osoittaa Kiinan pyrkivän kohti vihreämpiä valmistustapoja ja avoimempaa toimintakulttuuria.

Jonkinlaista läpinäkyvyyden ja avoimuuden kulttuuria tavoitellaan myös Kiinassa. Etukäteen mainostetut paljastukset Kiinan uuteen viisivuotissuunnitelmaan ja tekstiili- ja vaatetusteollisuuteen liittyen jäivät ehkä kauniiden käsitteiden tasolle, mutta ehkäpä innovatiivinen, koordinoitu, vihreä, avoin ja jaettu kehitys vielä konkretisoituvat. Tilaisuudessa puhunut China National Textile and Apparel Councilin (CNTAC) projektipäällikkö ja kestävän kehityksen virkamies Zheng Jian esitteli tekstiiliteollisuuden yhdeksi viidestä viisivuotissuunnitelman ”Made in China – Sustainable manufacturing” -teeman keskeisimmistä projekteista. CNTAC on luonut Kiinaan ensimmäisen yhtenäisen CSR-ohjelman ja raportointisysteemin ”China Social Compliance Management System for Textile and Apparel Industry (CSC9000T)”, jonka periaatteita pyritään nyt Zheng Jianin mukaan yhtenäistämään länsimäisten järjestelmien, kuten esimerkiksi BSCI:n ja GOTS:in kanssa.

Lopuksi

Planet Textiles on tapahtumana ja kokoontumisalustana paljon konkreettisempi pakkaus kuin sitä seurannut Copenhagen Fashion Summit. Tietoa ja esimerkkejä olisi ollut tarjolla niin paljon, että oli vaikea valita mihin rinnakkaisista sessioista osallistua. Tapahtuman antia tullaan osittain purkamaan vielä tulevassa, syksyllä ilmestyvässä Tekstiililehden numerossa. Päivän esityksiä on myös järjestäjien mukaan tulossa jollakin aikataululla Planet Textiles nettisivuille .

Päivän aikana ymmärsi kirkkaasti, että suomalaisen teollisuuden orastavat innovaatiot selluloosakuitujen prosessoinnissa ja kierrättämisessä ovat edelläkävijöitä sarallaan. Olisi hienoa nähdä näitä ratkaisuja esiteltävän seuraavissa Planet Textiles -konferensseissa!

Teksti ja kuvat: Sanna Konola