Uusia ideoita opetuspesulaan

Tekstiilihuollon Detergo-messut Milanossa 3.10.-.6.10.2014

Keudan aikuisopiston opetuspesulan remonttisuunnitelmat etenivät kertaheitolla, kun kävimme lokakuussa Milanossa tekstiilihuollon Detergo-messuilla. Opetuspesulan remontti on tarkoitus toteuttaa 2016 syksyyn mennessä, joten suunnittelu on jo hyvällä alulla.

Keudan aikuisopiston tarjoamaa tekstiilihuollon koulutusta on ollut Järvenpäässä jo reilut 20 vuotta. Opetuspesulan tiloja on ajanmukaistettu vuosien saatossa tarpeen mukaan, mutta nyt suunnitteilla olevassa remontissa on tarkoitus tehdä perusteellisempia korjauksia, jossa konevaihtojen lisäksi uusitaan muun muassa  LVI-, sähkö- ja lämmitystekniikkaa. Myös luokkahuoneet nykyaikaistetaan pinnoiltaan ja tvt-tekniikaltaan.

TOIMITTAJATAPAAMISIA

Messumatkalle lähtivät kouluttajat Maarit Mansio ja Sari Mallat-Ahola sekä tuntikouluttajamme Päivi Mansikkamäki. Tapaamisia kone- ja pesuainetoimittajien kanssa oli sovittu etukäteen useita, jotta messumatkasta saisi ammatillisesti mahdollisimman paljon hyötyä. Suomalaisten toimittajien kanssa kiersimme usealla osastolla tutustuen erilaisiin koneisiin, laitteisiin ja kemikaaleihin. Tapaamamme toimittajat olivat: Hanna Aaltonen, Ecolab, Mika Rahunen, Christeyns, Tuomas Niinisaari ja Pirita Vuorinen, J. Niinisaari Oy sekä Mikko Nissi, Oy Vestek Ab. He kaikki toimivat Suomessa maahantuojina ja edustajina joko pesukemikaaleille tai useille konevalmistajille. Suomalaisten yhteyshenkilöiden kanssa perehdyimme uuteen tekniikkaan ja kehitykseen ja mietimme samalla sen soveltamista opetuspesulassa. Remontin punaisena lankana on opetuksellinen näkökanta  -  kaiken tehtävän muutoksen tulee palvella ensisijaisesti tekstiilihuollon opiskelijoitamme.

OPETUSPESULAN TAVOITTEET TULEVAISUUDESSA

Opetuspesulan toimintaperiaatteen mukaan tavoitteenamme on pysyä tekstiilihuollon kehityksen mukana ja varmistaa tekstiilihuollon opetuksen laatua tarjoamalla asianmukaiset harjoitustilat ja -laitteet tulevaisuudessakin. Suunnittelutyötä on tehty yhdessä lukuisten työelämäyhteistyökumppaneidemme kanssa ja heiltä on saatu paljon arvokkaita ideoita. Myös tekstiilihuollon opiskelijat ovat päässeet ideoimaan ja suunnittelemaan tulevaisuuden opetuspesulaa, jonka pitäisi vastata opetuksen tarpeisiin vuosiksi , jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Messuilla päivän sana oli edelleenkin ympäristön huomioiminen; kaikessa on tarkoitus säästää aikaa, rahaa, energiaa ja ennen kaikkea ympäristöä. Aina joku tuo markkinoille jotain täysin uutta toimintatapaa tai tekniikkaa valkaisuun, tahranpoistoon, desinfektioon, tai vaikkapa putkipesukoneen vedenkulutuksen säätelyyn. Vesipesun pesuohjelmia lyhennetään, veden kulutusta vähennetään, mutta laadusta ei tingitä. Kemiallisen pesun puolella on kehitetty uusia liuottimia, jotta tulevaisuudessa voitaisiin perkloorietyleeni (P) korvata muilla vaihtoehdoilla. RFID-tekniikassa uusin innovaatio oli se, että tunnistesiru on joustava ja kestää pesun jälkeisen puristimen, mankeloinnin tai prässäyksen.

Viimeistelylaitteet olivat monipuolisia ja niissäkin oli keksitty uusia työtapoja: Miksei housua voi höyryttää lahkeensuut ylöspäinkin! Eräs italialainen toimittaja esitteli kaappia, jossa vaikkapa opiskelijan tai hotelliasiakkaan yksi vaatekerta pingotettuna puhdistuu ja siliää helposti ja nopeasti yhdellä Colf-laitteella . Messuilla oli myös useita eri valmistajien tekemiä mattojen tasopesukoneita, joilla matonpesu näyttää sujuvan huomattavasti helpommin kuin painehuuhtelulaitteella. Monet näistä erikoisemmista laitehankinnoista jäävät kuitenkin meidän osaltamme vain haaveiksi. Silti on tärkeää voida kertoa opiskelijoille mitä maailmalla on tarjolla ja mitkä ovat tulevaisuuden suuntaukset.

höyrypäät_pienempi

Rofondin pieniä höyrypäitä pienkappaleiden ja erikoisen muotoisten tekstiilien viimeistykseen.

LOPPUPÄÄTELMÄT

Kaiken kaikkiaan Detergo-messut oli hyödyllinen ja antoisa kokemus. Saimme monipuolista lisätietoa erilaisista toimittajista ja konevaihtoehdoista sekä opetusta, että opetuspesulan remonttia ajatellen. Opiskelijoille tuotuja erilaisia esitteitä ja näytteitä voi laitetietouden lisäksi hyödyntää myös tekstiilihuoltoalan ammatillisessa vieraskielisessä sanastossa. Yllä esitetyt esimerkit ovat vain murto-osa siitä informaatiosta jota messuilla oli tarjolla. Mielenkiintoinen sivusto lukea lisää on www.expodetergo.com , suosittelen.

Kävimme paljon keskusteluita näytteilleasettajien kanssa ja oli mukava huomata, miten positiivisesti tekstiilihuoltoalan koulutukseen suhtauduttiin. Kukaan ei ollut ylipäätään aikaisemmin kuullut tekstiilihuollon koulutuksesta ja taidamme olla edelleen tekstiilihuoltoalan ainoa oppilaitos Euroopassa!

Teksti Sari Mallat-Ahola
Kouluttaja, opetuspesulan vastuuhenkilö, Keudan aikuisopisto, Palvelualat, tekstiilihuolto

Kuvat Sari Mallat-Ahola ja Päivi Mansikkamäki

pöydän äärellä_pienempi

Maarit Mansio, Sari Mallat-Ahola, Päivi Mansikkamäki ja Hanna Aaltonen Ecolabin messuosastolla.